Sosyal Medya

Makale

Beklenmeyen Ölümler Sarsar…

Akif aÄŸabeyin ölümünü Ãœmit AktaÅŸ’tan aldığımda sarsıldım… Beklenmeyen bir ÅŸeydi, hasta falan deÄŸildi… Hatta görüşme için kendisinden randevu alınmıştı, görüşeceÄŸimiz günü bekliyorduk.

Her ölüm acıdır. Ama Akif Emre’nin ölümü bir baÅŸka acıyı yaÅŸattı. Çünkü o derviÅŸ meÅŸrep tavrı ve kalabalıklar içinde yalnızlığı tercih ediÅŸi ile zaten farklıydı. Tıpkı düşünce dünyasındaki farklılığı gibi… Ä°ktidar olmadan muktedir olmanın hikâyesini yazdığını, ancak ölümü üzerine anladığımız ender ÅŸahsiyetlerden biriydi. Tercihen kendisi olma çabası ve hakikate yaptığı vurgular, olayların arka planına yönelik ufuk açıcı bakışı, yazılarını her zaman okutan bir özelliÄŸe kavuÅŸturuyordu.

ÇocukluÄŸumun iki kahramanı vardı; Metin Yüksel ve Sedat Yenigün. Her ikisinin ölümünü de öğrendiÄŸim de canım çok yandı. Daha sonra yedi güzel adam ve onlardan Cahit ZarifoÄŸlu özel bir yer edindi bende. Onun vefatında da içimdeki acı tarif edilemezdi. Güzel ve zarif insanlar hep erken ölürler… Onlar geride hüzün bırakarak varlıklarını bekâ diyarına salarlar.

Allah, Abdurrahman Arslan aÄŸabeye uzun ömürler versin… Bu güzel adamlar silsilesinin aramızda olanları ki Rasim Özdenören, Atasoy MüftüoÄŸlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil vs. hala hayatta olanlara da bereketli ve hayırlı bir ömür dilerim… Ä°nÅŸallah yaÅŸarken kıymetleri yeterince bilinir…

Benim için hepsinde ortak özellik, tevazuu, çaba ve gayreti göze sokmadan yapmaları, diğerleri ile kendi aralarındaki eşitliği bozmayan bir tercihte bulunmaları ve düşünce konusunda gerçekten fark oluşturmalarıdır.

Rahmetli Akif aÄŸabey ile öyle hukuk oluÅŸturacak bir tanışıklığım olmadı. Ä°lk tanışıklığım kendisi ile Özgün Ä°rade dergisinde bir söyleÅŸi yapmak için ziyaret ettiÄŸimde gerçekleÅŸti. Daha sonra deÄŸiÅŸik vesilelerle ortak mekânlarda ve toplantılarda buluÅŸma imkânımız oldu. Ama uzaktan da olsa hep sevgisi vardı. Ve bu sevginin yegâne nedeni; düşünceye olan baÄŸlılığı, samimiyeti, kendi başına duruÅŸu ve vakarı idi…

Bir insanın ölümü hüznü çaÄŸrıştırır ama Akif Emre’nin ölümü umudu da çoÄŸaltan bir özelliÄŸe sahip oldu. Çünkü yalnız, kendi başına yaÅŸayan, hakikatten baÅŸka sermayesi olmayan ve hatta muhalif kimliÄŸinin öne çıktığı bir zeminde dik duran bir karakteri canlı tutmak ve baÅŸarmak az ÅŸey deÄŸildi.

Birçok cenaze gördüm. Ama ilk kez bu kadar farklı kiÅŸilikleri bir araya getirenine ve organize olmadan bu kadar katılım olanına ÅŸahit oldum. Cenazesine katılımın oranı, özellikle de farklı kiÅŸilerin büyük katılımı umudu artıran bir ÅŸey oldu. Oradaki gözlemim ÅŸu: Akif Emre’nin duruÅŸu hakiki duruÅŸtu ve saygınlığı hak ediyordu. Herkes de bu saygınlık üzerine oraya gelmiÅŸti. Yani ortada doÄŸru bir duruÅŸ var ve insanlar bu duruÅŸa duydukları saygı ile oraya geldiler. Ãœstelik sadece saygı deÄŸil, güçlü bir sevgi ve gıpta da yüzlerdeki derin teessürden, adeta hemen özlemiÅŸlikten okunabiliyordu. Sonradan hakkında yazılanları okuduÄŸumda bu tespitin ne kadar isabetli olduÄŸunu bir kez daha anladım.

Herhangi bir hesap-kitap gözetmeden doÄŸruları dile getirmek ve ‘imkân’ varken yanlışa düşmeme çabasına sarılmak her zaman saygıya deÄŸer bir ÅŸeydir. Çok farklı cenahların bu saygınlığı kabul ederek ihtiram göstermesi de bunu göstermektedir. O zaman gerçek bir yaÅŸamın ve ölümün ne olduÄŸu konusunda Akif Emre’nin yaÅŸamını ve ölümünü örnek alabiliriz.

Umudun diri tutulması elzemdir. Akif Emre ölümü ile olsa bile bu örnek duruşun umudunu bize göstermiştir. Bugün artık methiye dizmek yerine bizzat o methiyelere mazhar olacak tavrın sahibi olmanın vaktidir. Hakikati her ne pahasına olursa olsun dile getirmek ve doğruları savunmak, bunu yaparken kırıcı olmamak, kin, nefret ve öfke nöbetleri ile doğruyu yıpratmadan iş görmek asıl olmalıdır. Akif Emre bu boyutu ile de bir tanıklık oluşturdu.

Rüzgârın önündeki yaprak misali rüzgâr ne yöne eserse oraya gitmek deÄŸil; bilakis, rüzgârı da karşısına alıp hakikatin bayraktarlığını yaparak yeni rüzgârlar estirmeye çalışmak dikkate deÄŸer ve tanıklığın olmazsa olmazıdır. Akif aÄŸabey, sessizce bunu baÅŸardı. Bu yüzden de çok sevildiÄŸi ancak ölümünden sonra anlaşılır oldu. Onu yakından tanıyanların çokça sevdiÄŸini yazılarından okuduk. Bu ne güzel bir ÅŸey… Bir insanın kendini sevdirmesi ve mütevazı bir kiÅŸiliÄŸi taşıması öyle kolay olmasa gerek…

Bir arada olurken benim dikkatimi çeken ÅŸey sessizliÄŸiydi. Konu tartışılır, hararetli konuÅŸmalar yapılırdı. Ama kendisi dikkatle dinler ve genelde fazla katılmazdı. Bazen birkaç cümle konuya deÄŸinirdi. Bunu anlamakta zorlanırdım. Hatta bir keresinde neden daha fazla katılmadığını sordum, bana baktı ve sadece gülümsedi. Bugün ise onu çok daha iyi anladığımı düşünüyorum. Gereken ÅŸartlar oluÅŸmadığında konuÅŸmanın bir karşılığının olmadığını bizzat tecrübe ile öğrendim bende…

Bu ölüm bize bir ders olarak, bağırıp çağırarak, gürültü çıkararak, dünyayı ayaÄŸa kaldırarak yapılacak bir ÅŸey olmadığını, ama sessizce ve derinden, sahih ve kalıcı çok ÅŸeyler yapılacağını öğretmesi açısından deÄŸerlendirilmelidir. Bu noktada düşüncenin önemini bir kez daha hatırlamalı ve içimizdeki Akif Emre’leri de yalnızlığa tevdi etmemeyi öğrenmeliyiz. Yoksa sorumluluÄŸumuz daimi olacaktır.

Ä°slamcılığın hayatın anlamlandırılmasındaki derin katkısını öğrenmeli ve bunun bugün Müslümanlığımız için kıymetini iyi bilmeliyiz. Yeniden bir diriliÅŸ ve direniÅŸ için gereken düşünsel zemini ve zihinsel kodları ancak Ä°slamcılığın yeniden ele alınmasında ve ona yükleyeceÄŸimiz anlamda bulacağımızı bilmeliyiz. Her ölüm öğreticidir. Çünkü ölümler Allah’ın en çıplak ayetleridir. Buna raÄŸmen ölümden ders çıkarmayanlar kaybedenlerdir.

SadeliÄŸi, yalınlığı, tevazuu ve samimiyeti yeniden kuÅŸanmalı ve günlük aktüalite içine düşmeden kalıcı gündemlere yönelmeli ki bu dersi aldığımızı göstermiÅŸ olalım. BaÅŸkalarına falan deÄŸil, sadece kendi nefsimize… Çünkü Müslüman bir gösteri dünyası elemanı deÄŸildir.

Allah merhameti ile Akif aÄŸabeye muamelede bulunsun, yakınlarına sabırlar ihsan eylesin, sevdikleri ile cennette buluÅŸtursun…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.